Így oldható meg, hogy ne fagyjon be az itató!

Az állatokat azonban akkor is el kell látni friss vízzel, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed: ezt fagymentes itató segítségével lehet megtenni. Az AnivetDirect webáruházában számos szigetelt fagymentes itatót lehet találni.

 

Így működik egy fagymentes itató

 

Jó hír, hogy az úgynevezett labdás itatók fagymentesen tartásához nem kell áramot használni. Legyen akár nyár, akár tél, a duplafalú szigetelésüknek hála folyamatosan szinten tartják a benne lévő víz hőmérsékletét. Így mindig tiszta és friss vizet lehet biztosítani az állatok számára.

 

Ezek a bizonyos labdák a szigetelők. Képesek megakadályozni azt, hogy a vízfelszín kihűljön a nagyméretű lyukakon át. Ha például egy szarvasmarha iszik egy ilyen itatóból, akkor az úszószelep segítségével az elfogyasztott víz pótlódik, méghozzá a szigetelt területen lévő langyos vízzel. A tanulékony állatok nagyon gyorsan, akár egyetlen napon belül rájönnek, hogy a vizet a labda alatt kell keresniük.

 

Tudnivalók a labdás itatókról

 

Egy labdás itató tömege meglehetősen jelentős, meghaladhatja a 30 kilogrammot is. Cserébe -30 Celsius-fokig képes biztosítani az állatok számára a friss vizet, és ehhez nincs szükség áramra sem.

 

A nagy méretű, 100 milliméter átmérőjű leeresztő dugóval rendelkező labdás itató könnyen takarítható. Egy 40 literes kapacitású itató elegendő 25 ló, 20 tejelő vagy 40 húshasznú szarvasmarha számára. Az Aquatecnek létezik kétlabdás itatója is, amely 100 literes. Ez már 60 ló, 50 tejelő vagy 100 húsmarha vízellátásáról is képes gondoskodni.

 

Nemcsak a téli hónapokban, hanem az év minden szakában lehet alkalmazni egy ilyen itatót. Télen a víz hőmérséklete bőven fagypont fölött marad az itatóban, nyáron pedig kellemesen hűs, 10-12 fokos lesz. A zárt ház további előnye, hogy nem tudnak bejutni a vízbe különböző szennyeződések.

 

Mi a helyzet a fűthető itatókkal?

 

Létezik az AnivetDirect kínálatában fűthető itató is. A fagymentes, szinttartós Isobac itató egy szigetelt falú itatóvályú, ahol a falak között egy vastag purhab szigetelés található. Ezenfelül alulról is szigetelve van, így minden irányból fel tudja venni a harcot a mínusz fokokkal.

 

Mivel egy dupla vályú kialakításról beszélünk, így egyszerre akár két négylábú is ihat belőle. A vastag szigetelésnek hála akár -20 Celsius-fokig is fagyálló. Az itató aljára nem rakódnak le a szerves anyagok, köszönhetően az alacsony vízszintnek és a nagy vízátfolyásnak. Így nem tudnak kialakulni olyan baktériumkultúrák, amelyek az állatok megbetegedéséhez, például tüdőgyulladáshoz vagy a borjúk hasmenéséhez vezetnek.

 

A szóban forgó készülék teljesítménye 2x50 watt. 24 V-os áramforrást igényel, amit külön kell megvásárolni.