Hogyan válassz ideális babahordozót?

A gond viszont az, hogy az ezekből a kellékekből kapható választék olyannyira széles, hogy a szülők többsége a vásárlás során hajlamos benne elveszni - elég csak megnézni a Babakocsi Mánia Berry Baby autósülések kínálatát.

 

A mai cikkünkben ezért is fogjuk leírni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során, hogy megkönnyítsük a dolgodat.

 

Megfelel-e a szabványoknak?

 

Mielőtt bármelyik babahordozót forgalomba hoznának, szimulációs tesztek során értékelik őket, hogy egy esetleges ütközés esetén mennyire biztonságosak. Az ehhez szükséges szempontokkal kapcsolatosan pedig jelenleg kétféle szabályozás van érvényben: az egyik az ECE R44/04, a másik pedig az i-Size szabványként is emlegetett ECE R129.

 

Ezek közül az utóbbi a legújabb. 2013 júliusában mutatták be azzal a céllal, hogy olyan biztonsági előírásokat irányozzon elő a gyártóknak, amelyeknek köszönhetően a gyártósorokról lekerült gyerekülések megfelelő védelmet tudnak nyújtani az oldalról érkező ütközésekkel szemben.

 

Amennyiben tehát ezeket látod feltüntetve az egyes termékek adatlapján, akkor biztos lehetsz abban, hogy a gyermeked biztonságban lesz bennük. De ha elfogadsz egy jó tanácsot, az R44/04 az R129 szabályozáshoz képest kevésbé szigorú, így érdemes inkább az utóbbi előírásainak megfelelő babahordozókat előnyben részesíteni.

 

Megfelelő méretű a gyermekednek?

 

A megfelelő méret megtalálása szintén kulcsfontosságú, mivel csak akkor tudja az általad választott babahordozó maximálisan ellátni a feladatát, ha pontosan illeszkedik a gyermeked testméretéhez.

 

Ehhez kapcsolódóan mindenképpen szeretnénk megemlíteni azt, hogy az egyes gyártók a gyermek magassága szerint, míg mások a súlya szerint osztályozzák a gyereküléseket, mint ahogy azt például a fentebb már említett webáruházban is kapható Berry Baby is teszi.

 

Mekkora a helyigénye?

 

Bár a babahordozók elmozdulását alaposan megvizsgálják a töréstesztek során, de az paraméterei sokban különbözhetnek, ezért a vásárlás előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy a kiszemelt modell biztosan stabilan rögzíthető legyen az autód ülésére! Ha túlságosan lelógna, akkor felejtsd is el, mivel az ütközés következtében fellépő erőhatások miatt megbillenhet.

 

Végül pedig mérd fel, hogy milyen a rögzítése!

 

Az utazás során a babahordozó stabilitása a gyártó utasításainak megfelelően történő rögzítés által biztosítható. A mai kínálatban kétféle rögzítési megoldással találkozhatsz: ISOFIX és a hagyományosan, az autó biztonsági övével való rögzítés. Abban az esetben, ha utóbbival ellátott modellre esik a választásod, akkor mindenképpen fontos lesz az autóban lévő biztonsági övek hosszát lemérned.