Az önéletrajz írása során elkövetett hibák: mire figyeljünk?

Milyen hibákra kell mindenképpen figyelni?

 

A legtöbb esetben a pályázatokat azért utasítják el, mert az önéletrajz nem felel meg még az alapelvárásoknak sem. Nem megfelelő a helyesírás, vagy éppen az adott pozícióhoz egyszerűen nem elegendőek, nem is relevánsak a benne szereplő tapasztalatok.

 

Az összeállításban, elkészítésben a CV Shark önéletrajz szolgáltatása is nagy segítséget tud jelenteni. Ne feledjük, hogy a leendő munkaadónak ez adja az első benyomást rólunk. Általában fél percünk van meggyőzni arról a HR-est, hogy mi vagyunk a tökéletes választás az adott pozícióra és megérdemlünk egy interjú lehetőségét.

 

Kezdjük a legfontosabbal, amire oda kell figyelni az önéletrajz megírása során. Ez nem más, mint a helyesírás. A szerkesztés során erősen ajánlott többször is ellenőrizni az elkészült anyagot, valamint minden elküldés előtt legalább egyszer átolvasni. Legyünk alaposak, ha szükséges, helyezzük ujjunkat minden egyes szóra. Az elkészült dokumentumot szakértőnek is megmutathatjuk, de a családnak és barátoknak is elküldhetjük egy átolvasásra.

 

A kulcsszavakra is nagy szükség van, mivel sok cég ma már elektronikus szűrőrendszert használ. Ez azt jelenti, hogyha a dokumentum nem kapcsolódik a kiírt álláshoz, automatikusan kiesik a jelöltek listájáról.

 

A formátumról se feledkezzünk meg. Érdemes mindig az adott álláshirdetéshez alakítani. Frissítsük a készségeket, képzettségeket mindenképpen.

 

A kevesebb néha több

 

Pontosan annyi információt írjunk le az önéletrajzba, ami az adott pozícióhoz szükséges. Se többet, se kevesebbet. Általában az elmúlt 10-15 év releváns munkatapasztalatát kell megadni.

 

A dokumentum ne legyen 2 oldalnál több, nyugodtan használjunk bekezdéseket és felsorolást. Ha az önéletrajz elejére szeretnénk célkitűzést írni, az mindenképpen legyen konkrét. Ne legyen 3-4 mondatnál több és túl általános se. Ugyanez vonatkozik a rövid szakmai összefoglalóra is.

 

A korábbi munkakörök listázása során pedig nem kell mindent felsorolni. A több, mint 10 évvel ezelőtti diákmunka, nyári munka biztosan nem lesz releváns.

 

Emeljük ki az eredményeinket

 

Az önéletrajznak nem kell túl szerénynek lennie. Ha bármilyen szakmai díjat, kitüntetést elnyertünk, azt mindenképpen emeljük ki. Ha egy előléptetést a kimagasló munkánknak köszönhetjük, semmiképpen se maradjon ki.

 

Természetesen itt is fontos az, hogy konkrétan fogalmazzunk, a sikeres projekteket támasszuk alá százalékos vagy más mérhető, egyértelmű adatokkal.