A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!

Az egerallas online platformján rengeteg álláslehetőség közül válogathatunk. Ha sikerül elnyernünk a megpályázott pozíciót, akkor elégedetten hátradőlhetünk. Legalábbis eleinte ezt gondolhatjuk. Azonban könnyen lehet, hogy munkahelyünkön olyan dolgokra leszünk figyelmesek, melyek kapcsán érezzük, hogy valami nem stimmel. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a jogainkkal.

 

A munkavállaló jogai

 

Ez talán a legfontosabb, melyet a törvények és különféle szabályozások védenek. Ezek a jogok biztosítják azt, hogy méltó munkakörülmények közt végezzük a munkánkat és tisztességes elbánásban részesüljünk. Az alapvető jogainkkal nem árt tisztában lenni, valamint azzal sem, hogy nem kell mindent eltűrnünk.

 

Írásba foglalt munkaviszony

 

Munkavállalóként jogunk van ahhoz, hogy írásban kapjuk kézhez a munkaszerződésünket. A szerződésnek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, valamint a munkavégzés helyét.

 

Mindezeknek szerepelniük kell a szerződésben, mivel ennek hiányában, mondhatni, eszköztelenek vagyunk. Természetesen ezentúl a dokumentum még tartalmazhatja a munkabéren felüli juttatásokat, a pihenőidőket, a próbaidőt és egyebeket.

 

Diszkriminációmentesség, megfelelő bánásmód

 

Akár az életkorunk, etnikai hovatartozásunk, nemünk, vallásunk vagy bármilyen egyéb személyes jellemzőnk alapján kellemetlen, amikor méltánytalan elbánásban részesülünk – akár a főnök, akár egy munkatársunk részéről. A munka törvénykönyve szerint jogunk van a diszkriminációmentes bánásmódhoz. Ha bármely fentebb említett tényező miatt nem megfelelően bánnak velünk, azt jelezhetjük és lépéseket tehetünk az ügyben.

 

Jó volna, ha a verbális vagy szexuális zaklatás a múlté lenne, és ezekről a témákról nem kellene szót ejteni. Sajnos aktuális témákról van szó, melyek kapcsán nem szabad tűrni és várni, hogy majd csak jobb lesz. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a munkahelyünkön jogunk van ahhoz, hogy megfelelő, tiszteletteljes bánásmódban részesüljünk.

 

Megfelelő munkakörnyezet

 

Sajnos az sem ritka, bizonyos munkahelyeken, hogy a munkáltató nem tartja be a szükséges biztonsági előírásokat, ebből kifolyólag pedig könnyen balesetet szenvedhet a munkavállaló. Holott a megfelelő, biztonságos munkakörnyezethez jogunk van, amely nem jelent veszélyt a testi épségünkre, valamint nem kell attól tartanunk, hogy esetleg megsérülünk. Szükség esetén a munkáltatónak különféle biztonsági eszközöket is biztosítani kell, mint láthatósági mellény vagy sisak.