A dekoratív paneles fejvéggel rendelkező franciaágytól az ágykeretig – melyik típust válasszuk?

Mi az a fejvég és mire jó? 

 

Ez alapvetően azt a célt szolgálja, hogy ne verjük a fejünket a falba, illetve hogy ne essen le a párna az ágyról, de ezeken kívül dekorációs funkcióval is bír. A SzenZa Bútoráruház esztétikus franciaágyai remekül mutatnak bármely hálószobában, csak ki kell választani a megfelelőt, amelyik a leginkább illik hozzánk és tükrözi az ízlésünket.

 

A magas fejtámla meghatározó eleme lehet a hálószobának, főleg, ha karakteres a stílusa. A 3D hatású panelek nemcsak mutatósak, hanem nagyon modern külsejűvé varázsolják a helyiséget. 

 

Léteznek falra szerelhető panelek is, de sokkal praktikusabb megoldás eleve paneles franciaágyat beszerezni, mivel ha átrendezzük a szobát, azt is át kell szerelni. Nem is beszélve a költözésről, amikor leszerelhetjük a falról, majd az új lakásban újból fel. 

 

Franciaágy és ágykeret – Mi a különbség?

 

A franciaágy matraccal egybeépített kárpitozott ágy, míg az ágykerethez külön kell megvásárolni a matracot. Ebből a szempontból nagy szabadságot ad, mert magunk választhatjuk ki a matrac típusát, amelyik számunkra a legkényelmesebb, és az alvási szokásainknak a legmegfelelőbb. Ez utóbbi típus tehát 3 fő alkatrészből áll: az ágykeretből, az ágyrácsból és az általunk választott matracból. 

 

A kárpitozott franciaágy esetében a fejtámla, a váz és a fekvőfelület is be van borítva a bútorszövettel. A fekvőfelület valamilyen szivacsozással, vagy szivacs és rugós betét keverékéből van kialakítva. 

 

A franciaágy egyik típusát sem lehet összecsukni, kifejezetten alvásra szolgálnak. Ha egybeesik a hálószobánk a nappalival, válasszunk inkább bonelrugós ággyá alakítható sarokkanapét, amely vetekszik a franciaágy kényelmével, de mellette ülőalkalmatosságként is igénybe vehetjük, leültethetjük vendégeinket. 

 

A franciaágy méretei

 

Alapvető fontosságú a franciaágy kiválasztásánál is annak mérete, akárcsak az összes többi bútordarab esetén. Nem mindegy ugyanis, hogy befér-e a kiválasztott ágy vagy szekrény a helyiségbe, ahova szánjuk, illetve mennyire lesz kényelmes és zavartalan mellette a közlekedés. 

 

A szabvány szerinti franciaágyak hossza minden esetben 200 cm, csak a szélessége változik. A standard heverő mérete 90x200 cm, a franciaágyak leggyakoribb szélessége 140, 160 vagy 180 cm, de ettől eltérő is lehet. 

 

A vásárlás előtt természetesen mérlegelni kell, hogy mekkora franciaágy fér el a hálószobában úgy, hogy ne legyen zavaró, illetve azt is, hogy kik azok a személyek, akik aludni fognak rajta. A testalkat és az alvási szokások alapvető szempontok a franciaágy kiválasztásánál, hiszen a cél az, hogy kényelmesen aludjunk az ágyon, és hatékonyan tudjuk kipihenni a mindennapi fáradalmakat.