Rétvári a Facebookon válaszolt Gyurcsánynak

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára a Facebookon reagált Gyurcsány Ferenc vatikáni szerződést érintő terveire – közölte a köztévé Híradója.

 

– Magyar katolikus iskolás gyerekeket, betegeket, időseket, műemlékvédőket és közgyűjteményeket hoz kellemetlen helyzetbe Gyurcsány Ferenc, ha a vatikáni megállapodás felmondásáért harcol" – írta a Híradó szerint Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára.

 

A DK vezetője pártja programjának ismertetésekor, december elsején beszélt arról, hogy felbontanák a megegyezést, amely azt tartalmazza, hogy a jövőben az államival azonos módon biztosítják majd a katolikus egyházi intézmények finanszírozását Magyarországon – idézte fel a beszámoló.

 

Az Országgyűlés másnap hagyta jóvá a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti megállapodás módosítását. A frakciók – a tartózkodó MSZP – kivételével igennel voksoltak, a Demokratikus Koalíció független képviselői nemmel szavaztak.

 

Néhány hete, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az Apostoli Szentszék képviselője írta alá a megállapodást a parlamentben, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius azt mondta, az egyház továbbra sem kér magának privilégiumokat.

 

Az egyház nyugodt körülmények között szeretné folytatni évezredek óta zajló nevelő és szociális tevékenységét, és örömmel látja, hogy a magyar állam ezt elismeri és biztosítja a működéshez szükséges eszközöket – tette hozzá a nuncius.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes akkor arról beszélt, hogy a jövőben az államival azonos módon biztosítják majd a katolikus egyházi intézmények finanszírozását, de más fontos kérdésekről is megállapodtak. A megállapodás kitér többek között az egy százalék, a katolikus felsőoktatás, vagy akár a közgyűjtemények kérdésére.

 

Az egyházi köznevelésben jelenleg több mint 220 ezer diák tanul, az összes tanuló 11-12 százaléka. Az egyházi gyermekvédelemben és nevelőszülői hálózatban három év alatt négyszer több lett a férőhely.

 

Vasárnap Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára közösségi oldalán azt írta, a DK politikájának egyházellenessége már évek óta markáns elem, a párt karakterének fontos részévé tették a történelmi egyházak rendszeres támadását.

 

Forrás: hvg.hu