Ki űzi el inkább a szavazókat?

Amióta Bajnai Gordon bejelentette, hogy a Demokratikus Koalíciót is be akarja vonni az összefogásba, az ellenzéki érzelmű civilek – akik eddig összefogást követeltek –  folyamatosan fanyalognak a Facebookon. Amikor Mesterházy Attila még meg se szólalt, olyan tartalmú kommenteket lehetett olvasni, hogy egészen biztosan nem megy bele. Amióta saját oldalán közzétette, hogy a továbbiakban bevonják a DK-t, se vége, se hossza az ekézésnek.

 

A konkrétum eddig annyi, hogy Bajnai Gordon visszalépett, illetve közös listát állít az MSZP, az E-14 – PM és a DK. Mivel Gyurcsány Ferenc 2012. október 23-án kijelentette, hogy nem indul a miniszterelnöki székért, és azóta is ehhez tartja magát, nyilvánvalónak tűnik, ki lesz a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, de egyelőre nincs aláírt megállapodás, és ami nincs, arról nem kellene felhergelt sárkányt játszva tüzet okádni.

 

Márpedig ez történik a Facebookon. Van DK-s, aki úgy fröcsög saját oldalán az MSZP-re, hogy már párttársai kérik¸hagyja abba. Hiába… Arra a figyelmeztetésre, hogy DK-logóval az oldalán bizonyos szinten egy közösséget képvisel, a közösség véleményét tolmácsolja, úgy reagált, hogy leveszi a logót és mondja tovább a saját véleményét.

 

Mesterházy Attila posztjához lassan 24 órája érkeznek bíráló kommentek. Szinte felváltva írják be alkalmas jelöltként Bajnait és Gyurcsányt, figyelmen kívül hagyva azt az aprócska dolgot, hogy – szem előtt tartva Magyarország érdekeit – egyikük se vállal miniszterelnök-jelöltséget. Olyan hozzászólások is szép számmal akadnak, hogy Mesterházy tehetségtelen, ráadásul nem az ország érdekeit tarja szem előtt, hanem saját hatalomvágyát. Vannak, akik kijelentették, Mesterházyra nem szavaznak, inkább otthon maradnak a választás napján.

 

Persze, ezen a ponton meg lehet emlékezni arról a mondatról, hogy „Gyurcsány több szavazatot visz, mint hoz!”, lehet rákérdezni, hogy „Akkor ki visz több szavazatot?”, de minek? Szavazni egyébként is csak egyéni jelöltre és listára lehet, miniszterelnök-jelöltre nem…

 

Inkább az a kérdés, az ország érdeke-e, hogy a tavaly október 23-án „Összefogást!” üvöltő demokraták arról vitatkoznak a Facebookon, ami nincs? Az ország érdeke vajon bevágni a durcát, és otthon maradni voksolás helyett, ezzel elősegítve a jelenleg regnáló gagyi mutyikormány további tombolását? Az ország érdekeit nézik azok, akik az összefogás lehetőségét hallva az internet nyilvánossága előtt sértegetik a történet egyik főszereplőjét?

 

Zajlanak a tárgyalások, és nem kellene azt hinni, hogy az akár trágár, akár kulturált stílusban leírt bírálatok nem jutnak el az érintettekhez és nem gondolkodtatják el őket…

 

Még egy apróság: tavaly október 23-i beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, ha ketten nem tudnak megegyezni, ki induljon a miniszterelnöki székért, kell keresni egy harmadik embert. Név azóta se hangzott el…