Életmentő újbudai DK-s

– A Demokratikus Koalíció egyik XI. kerületi aktivistája megmentette egy idős, hajléktalan férfi életét – tájékoztatta lapunkat az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület munkatársa. – Miután napokon át ellátta meleg teával és étellel, Makkné Polyák Etelka felhívott bennünket, és a segítségünket kérte. Természetesen azonnal kerestünk helyet a férfinak, azóta biztonságban van.

 

Az idős ember egy bokor alján húzta meg magát. Nem züllött, nem alkoholista. Mint sokan mások, elvesztette otthonát, s talán nem éli túl a telet, ha Makkné Polyák Etelka nem karolja fel. Télen ugyanis egy fiatal szervezetet is enyhén szólva rizikós kitenni az időjárás viszontagságainak, egy legyengült, idős ember számára mínuszokban a szabad ég alatt lenni akár a halált is jelentheti.

 

A DK életmentő aktivistájával a Fehérvári úti piac előtt, kitelepülés közben tudtunk beszélgetni.

 

– Nem mentettem meg – mondta szomorúan. – Az igaz, hogy napokon át elláttam, amivel tudtam, az is, hogy az Oltalom segítségét kértem. Nagyon jó velük a kapcsolatunk, ugyanis szerdánként a kitelepülés mellett „Narancsbegyűjtés” címen gyümölcsöt, tartós élelmiszert, ruhát és sok egyebet gyűjtünk azoknak a mélyszegényeknek, akiket támogatnak. Ezt az embert is elvitték, de ma, ahogy jöttem kitelepülni, döbbenten láttam, hogy újra a bokor alján fekszik.

 

Azonnal felhívta Iványiékat, és megtudta; a hajléktalan saját akaratából ment vissza a bokorba. Azt mondta, van meleg takarója és mindene, ami kell, jó ott neki.

 

Etelka nehéz szívvel vette tudomásul a fejleményeket. Megtette, amit tudott, harcolt egy ember életéért, de segíteni csak azon lehet, aki maga is akarja…