Beindult a Mosonyi Szendvicsgyár

Mikuláskor újra beindult az árvíz idején alakult Mosonyi Szendvicsgyár. Úgy tervezik, hogy addig osztják hajléktalanoknak a szendvicset, amíg kapnak hozzá adományt. Első alkalommal a Köztársaság (újabban II. János Pál pára) térre hívták a rászorulókat, de az ÁNTSZ tiltakozása miatt átmentek egy Bérkocsis utcai klubhelyiségbe, ahol a Szociális Önvédelem és a Magyar Nők Szövetsége meleg ételt osztott.

 

A hajléktalanok közt valószínűleg elterjedt, hogy szendvicset osztanak a Köztársaság téren. Egy csoportjuk legalábbis az Erkel Színház közelében állt, és bizonytalanul nézelődött. Csalódottnak tűntek, de szerencsére épp akkor ment el mellettük a szendvicsgyáriak két kocsija, így Tóth Kata koordinátor tájékoztathatta őket az új helyszínről.

 

Mire odaértek a Bérkocsis utcába, Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének elnöke és munkatársai javában osztották a kolbásszal teli, illatos krumplilevest. Ugyan nem tervezték, hogy együtt osztanak, mire a Mikulás kiszállt terepjárójából (hó híján a szán használhatatlan) Kalmár Szolárd, a Szociális Önvédelem vezetője és az újonnan érkezettek megegyeztek, hogy a hajléktalanok szendvicset, mandarint, csokoládét és kávét kifelé menet kapnak.

 

A siker átütő volt, akadt, aki többször is sorban állt levesért. Mivel Alföldi Andreáék százötven adagot főztek, mindenkinek jutott bőven. Meleg ételhez ritkán jutó emberekről lévén szó azt lehetne feltételezni, hogy egyiküket se érdekli, jut-e a másiknak, de erről szó se volt, sőt! Amikor azt mondták, olyanok menjenek, akik még nem ettek, többen kiléptek a sorból, amikor pedig elhangzott, hogy mehetnek repetázni, néhányan kérték, inkább ne, mert szóltak másoknak is, s csak azután fogadtak el még egy tányérnyi ételt, miután belenéztek a fazékba és megnyugodtak; tényleg van elég. Aki jóllakott, mehetett Tóth Katához kávéért, aztán a Mikuláshoz szendvicsért.

 

Kérdésünkre Alföldi Andrea elmondta: terveik szerint osztanak még meleg ételt rászorulóknak, a Mosonyi Szendvicsgyár pedig addig üzemel, amíg kitartanak adománnyal. Aki kenyérfélével, szalámival, egyéb hozzávalóval, netán önkéntes munkával hozzá szeretne járulni az adományozáshoz, keresse Tóth Katát a +36705173533 telefonszámon.

 

Galéria -->