Figyeljünk a kerti csapra!

Ezt a műveletet magunk is elvégezhetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, érdemes lehet egy vízszerelő szakember segítségét kérni.

 

Miért lehet szükség a kerti csap cseréjére?

 

A kerti csapok felépítése alapvetően nagyon hasonló a beltéri csapokhoz. Ebből kifolyólag a meghibásodások oka is azonos lehet. A legtöbb esetben a csöpögő csap rejtélyével kell szembenéznünk, amit több alkatrész kopása is okozhat. Sok esetben a vízkő a ludas. A problémát okozhatja még az alátét vagy a tömítés elmozdulása, esetleg elkopása. De nem zárhatjuk ki azt sem, hogy az elzárószelep eldeformálódott, vagy elszakadt a gumija.

 

Egyes esetekben viszont a problémát nem a felszínen kell keresni, ugyanis a kerti csapokhoz egy megbízható vízszerelő minden esetben telepít egy fagycsapot is. Ha a hiba ebben áll fenn, akkor a munka valószínűleg sokkal nagyobb lesz, mint amekkorának első pillantásra tűnt. Erre akkor kell gyanakodnia, ha a probléma forrása a felszíni csap tüzetes átvizsgálása során sem derült ki, vagy a vízóra minden ok nélkül számlál.

 

Mi is az a fagycsap, és hogyan kell beépíteni?

 

A fagycsap az időjárás hidegre fordultával kap szerepet, ugyanis ennek segítségével érhető el, hogy a kerti csapot téliesítsük. Segítségével a vízszállító csövekből le tudjuk ereszteni a bennük lévő folyadékot, ezzel megelőzve azok elfagyását. Ha ezt nem tesszük meg, a fagyás miatt a csövekben repedések keletkezhetnek, amiken keresztül pedig a víz szivároghat. Ezt ha nem vesszük észre időben, tetemes mennyiségű víz szivároghat el, ami sajnos a pénztárcánkat sem kíméli.

 

A fagytalanító csapot szokás szerint legalább 80 cm-rel a talaj szintje alatt kötik be. Abban az esetben könnyebb a hozzáférés, ha ezt egy pincébe tudjuk telepíteni. Amennyiben a körülmények nem ennyire ideálisak, a fagycsap cseréjéhez minden bizonnyal ásásra lesz szükség.

 

A fagytalanító csap bekötése során több dologra is oda kell figyelni. Továbbra is tartani kell az előírt legalább egy méteres mélységet, és sohasem szabad figyelmen kívül hagyni a folyásirányt sem. A vízelvezető csövekre kötés során a háromirányú, téli vízelvezető golyós csapot rögzítjük. Sosem szabad megfeledkezni a megfelelő hőszigetelésről, majd következhet a felszíni szerelvények bekötése.

 

Hová kerülhet a kerti csap?

 

A kerti csap helyének kijelölésekor figyelembe kell vennünk, hogy ennek a fő vízvezetékcsőhöz kell csatlakoznia. A rácsatlakozást meneteléssel, roppantógyűrűs módszerrel vagy akár forrasztással is megoldhatjuk.

 

Mivel ez a művelet lényegesen bonyolultabb, mint egy beltéri csap cseréje vagy bekötése, erősen ajánlott egy vízszerelő szakembert segítségül hívni, hogy biztosan elkerülje a fagykárt, és ne érje kellemetlen meglepetés egy csőrepedésből eredő szivárgás miatt.